HIPERCOLESTEROLÈMIA
TASQUES:
JAN: Científic i investigador
JUNHAO: Informàtic, càmara i investigador.
ROBERT: Pintar
ARES: Traductor i cuina
OMAYMA: Traductor i comprar
INFORMACIÓ
QUE ÉS?
L’hipercolesterolèmia és el nivell elevat de colesterol a la Sang. No es considera una malaltia sinó una alteració metabòlica que pot derivar a malalties secundaries com l’ictus i malalties cardiovasculars.
Aquesta alteració consisteix en l’acomulació del colesterol a les parets de les artèries, formant així plaques d’ateroma, que poden arribar a obstruir totalment el vas sanguini.
Existeixen dos tipus de colesterol: LDL o “ colesterol dolent”; el transporta i li facilita que s'adhereixi i HDL o “colesterol bo”; afavoreix que el colesterol s’elimini.
CAUSES DE LA HIPERCOLESTEROLÈMIA:
-Dietes inadequades: abusar de grasses animals o d’alcohol ocasiona que l’organisme consumeix un altre tipus de nutrients afavorint que el colesterol no se degradi i s’acumuli en les arteries.
-Enfermetats hepàtiques (prové d’un tipus de planta), endocrina i renal (totes tres produeixen enfermetats al ronyó) i l’administració de certes substàncies augmenten la síntesis de liporpoteines, que transporta el colesterol perjudical per al organisme.
- Hipercolesterolèmia familiar: Es tracta d’una malaltia hereditaria ocasionada per un defecte genètic que els nivells de colesterol augmenten progressivament. En aquests casos és freqüent la mortalitat avançada per infart de miocàrdio.
RECEPTA
Títol: Pizza de verdures.
Història de la recepta:
Els seus orígens es remunten a Nàpols, Itàlia al segle XVIII. Es menja a Itàlia i per extensió, el món. La seva producció és destacada als Estats Units. Els seus ingredients destacats són: farina, tomàquet i formatge.
Breu descripció de la patologia des d’un punt de vista alimentari.
LA DIETA HIPERCOLESTEROLÈMIA:
1.Verdures ,llegums i fruites:
Aliments que es poden consumir:
Cal que estiguin presents en tots els àpats (dinar i sopar) per tal de realitzar una dieta rica en fibra.
És aconsellable prendre un llegum a la setmana.
Hauria de prendre 2-3 peces de fruita al dia.
Aliments que no es poden consumir:
Evitar que estiguin fregides o reboçades.
2. Tubèrculs, cereals i derivats:
Aliments que es poden consumir:
El pa i els cereals es poden prendre normal o integrals.
Aliments que no es poden consumir:
Evitar productes de pastisseria i industrial, patates xips i fregides.
Evitar la xocolata, snaks, galetes, etc.
.
3. Ous:
Aliments que es poden prendre:
Se’n poden consumir 3 a la setmana.
Si ho desitja pot preparar les truites amb 1 ou sencer i la clara d’ un altre (el colesterol esta en el rovell, pot prendre més clares).
Aliments que no es poden prendre:
- Evitar el fregit
4. CARNS I AUS
Aliments que es poden prendre:
-Cuinar les aus sense pell, ja que el greix es troba sota de la pell.
-Les menys greixoses i mes aconsellables són el pollastre i el conill.
-Es pot menjar carn molt magra de vedella, bou, cavall i també porc (llom de canya, filet de llom, galtes, peus de porc a la brasa,etc.)
Aliments que no es poden prendre:
-Evitar el xai, i les hamburgueses i botifarres comercials.
-Evitar la carn de ànec i ganso.
-Evitar les freixures, glàndules, estómac, intestins,etc.
-Evitar els embotits en general, així com vísceres, patès,etc.
5. PEIXOS
-És preferible el peix a la carn.
-Es recomana prendre’l 5 vegades a la setmana, tant blanc com blau (les persones amb triglicèrids alts han de tenir cura amb el blau).
-Pot prendre marisc amb moderació, 1-2 cops per setmana màxim.
6. Fruits secs
Aliments que es poden prendre:
-Pot consumir casi tots, però ha de tenir en compte que aporten molta energia.
Aliments que no es poden prendre:
Evitar cacauets salats i coco.
Les persones amb triglicèrids alts han de moderar el seu consum.
7. Oli i greixos.
Aliments que es poden prendre:
Utilitzar preferentment l’ oli d’ oliva en cru, evitant els fregits i l’ oli reescalfat.
Aliments que no es poden prendre:
Evitar mantega, sagí de porc, cansalada, sèu, oli de palma i coco.
8. LLETS I DERIVATS
Aliments que es poden prendre:
La llet i els iogurts es prendran descremats
S’ escolliran preferentment formatges frescos (tipus Burgos), Milner, Frico…amb menys del 30% de greix
Aliments que no es poden prendre:
Evitar els formatges curats (durs) i cremosos tipus Brie, la nata…
Evitar formatges de postres i altres postres làctics tipus natilles, flam, arròs amb llet... que no estiguin elaborats amb llet desnatada
Evitar els gelats cremosos. Poden consumir-se amb moderació els sorbets
9. Begudes.
Aliments que es poden prendre:
Hauria de prendre 1 ½ litres d’ aigua al dia.
Aliments que no es poden prendre:
Evitar begudes amb xocolata i licors d’ elevada graduació.
CATALÀ:
Ingredients per a 10 persones / Eines:
- Dues Masses buitoni finíssima rectangular. (2 ud 520g)
- Tomàquet de pot. (1 pot 350g aprox. 1,5 €)
- Pebrot verd (100g aprox. 0,50 €)
- Pebrot vermell (100 g de cada aprox. 1,40€)
- Ceba (100 g. 0,19€)
- Formatge per gratinar (100 g.1€)
- Olives 20g
- Xampinyons (100g 0,60 €)
Elaboració:
En primer lloc, escalfem el forn a 250º durant 10 minuts. Seguit d’això estirem les masses, després repartim el tomàquet fregit per tota la superfície rectangular i ho introduïm al forn dos o tres minuts amb aquest a 180º. Retirem les massa amb tomàquet, vigilant de no cremar-nos i a continuació li afegim tots els ingredients prèviament tallats en petites porcions. Repartim el formatge per gratinar per damunt de totes les verdures i finalment posem a coure les dues pizzes durant 10-12 minuts amb el forn a 180º.
ENGLISH:
Ingredients for 10 people / tools:
- Two Pizza doughs
- Tomato Souce
- Red and green pepper
- Onion
- Cheese
- Olives
- mushroom
Elaboration
First we heat the oven to 250º during 10 min. After that we stretch the pizza dough and we distribute the tomato sauce over the surface. We introduce the dough with tomato in the oven for 2 or 3 minutes at 180º. Then we add the resting ingredients previously cutted in little portions. We distribute the cheese above the vegetables and finally we cook the pizza during 10-12 minutes at 180º also.
CASTELLANO:
Ingredientes para 10 personas / herramientas
- Masa de pizza
- Tomate frito
- Pimiento rojo y verde
- Cebolla
- Queso
- Aceitunas
- Maiz
ELABORACIÓN
Primero calentamos el horno a 250º durante 10 minutos. A continuación estiramos la masa y repartimos el tomate frito por toda la superficie. Lo calentamos al horno por 2 o 3 minutos a 180º. Retiramos la masa con tomate con cuidado de no quemarnos y después le añadimos todos los ingredientes previamente cortados en pequeñas porciones. Finalmente le añadimos el queso por encima de los vegetales y ponemos toda la pizza a cocinar con el horno a 180º durante unos 10 o 12 minutos.
FRANÇAIS:
Ingrédients pour 10 personnes/ustensiles
- De la pâte à pizza, mince et rectangulaire (1ud)
- De la tomate en conserve
- 100g de poivrons verts et rouges, prix(1,40€)
- 1 Oignon
- du Fromage pour gratiner
- des olives
- les champignon
ÉLEBORATION
D’abord chauffer le four à 250º pendant dix minutes. Étaler la pâte, après répandre la sauce tomate sur toute la surface rectangulaire et introduire 2-3 minutes dans le four à 180º. Retirez la pâte du four,en faisant attention de ne pas se brûler puis ajouter tous les ingrédients. Couper en petits morceaux, ajouter le fromage sur tous les légumes. Enfin mettre à cuire la pizza au four pendant 10-12 minutes à 180º. BON APPÉTIT!
VALOR NUTRICIONAL
valors per 100g
|
CALORIES
|
HIDRATS DE CARBONI
|
PROTEÏNA
|
FIBRA
|
GRASSES TOTALS
|
MASSA DE PIZZA
|
275 Kcal
|
44,10g
|
6,70 g
|
2,50 g
|
6,70 g
|
TOMÀQUET DE CONSERVA
|
22,17 Kcal
|
3,50 g
|
0,88 g
|
1,40 g
|
0,21 g
|
PEBROT VERD
|
19,68 Kcal
|
1,60 g
|
0,65 g
|
1,8 g
|
0,80 g
|
PEBROT VERMELL
|
32,90 Kcal
|
4,20 g
|
1,25 g
|
1,5 g
|
0,90 g
|
CEBA
|
31,85 Kcal
|
5,30 g
|
1,19 g
|
1,80 g
|
0,25 g
|
FORMATGE
|
369,8 Kcal
|
1 g
|
28,96 g
|
00 g
|
31,20 g
|
OLIVES
|
167 Kcal
|
1 g
|
0,8 g
|
4,8 g
|
16,7 g
|
XAMPINYÓ
|
29 Kcal
|
4,4 g
|
0 g
|
0,24 g
| |
OLI D’OLIVA
|
884 Kcal
|
0 g
|
0 g
|
0 g
|
100 g
|
Valors per unitat total
d’UNA pizza
|
CALORIES
|
HIDRATS DE CARBONI
|
PROTEÏNA
|
FIBRA
|
GRASSES TOTALS
|
MASSA DE PIZZA (260 g) *
|
715 Kcal
|
114,66 g
|
17,42 g
|
6,5 g
|
17,42 g
|
TOMÀQUET FREGIT (350 g)
|
77,59 Kcal
|
79,6 g
|
3,08 g
|
4,9 g
|
0,73 g
|
PEBROT VERD (100 g)
|
19,68 Kcal
|
1,60 g
|
0,65 g
|
1,8 g
|
0,80 g
|
PEBROT VERMELL (100 g)
|
32,90 Kcal
|
4,20 g
|
1,25 g
|
1,5 g
|
0,90 g
|
CEBA (100 g)
|
31,85 Kcal
|
5,30 g
|
1,19 g
|
1,80 g
|
0,25 g
|
FORMATGE (20 g)
|
73 Kcal
|
0,20 g
|
5,99 g
|
00 g
|
6,24 g
|
OLIVES (20 g)
|
33,4 Kcal
|
0,20 g
|
0,16 g
|
0,96 g
|
3,34 g
|
XAMPINYÓ (50 g)*
|
14,5 Kcal
|
2,2 g
|
0 g
|
25g
|
0,12 g
|
OLI D’OLIVA (5 g)*
|
44,2 Kcal
|
0 g
|
0 g
|
0 g
|
5 g
|
TOTAL PIZZA
|
1041,89 Kcal
|
207,96 g
|
29,74 g
|
43,46 g
|
34,8 g
|
TOTAL DUES PIZZES
|
1812,5 Kcal
|
323,2 g
|
47,16 g
|
55 g
|
57,34 g
|
MENÚ
Primers Plats
- Espaguetis a la “Carbonara”
- Risotto
Segons Plats
- Calamars a la Romana
- Bacallà amb tomata
Postres
- Broquetes de Fruita
- Flam de la Casa
Assortiment de
PIZZES
Vegetariana
Quatre formatges
Margarita
Guió Video Recepta
Introducció:
Bé, bon dia a tothom. En la recepta d’avui cuinarem una pizza vegetariana apta per a persones amb un alt nivell de colesterol.
Utilitzarem aliments ecològics de supermercats de proximitat:
- Dues Masses buitoni finíssima rectangular.
- 1 pot de tomàquet de conserva natural
- 100 g. de pebrot verd.
- 100 g de Pebrot vermell
- 100 g. de Ceba
- 20 g. de Formatge per gratinar
- 20 g d’Olives
- 100 g de Xampinyons
i alguns estris com una plata per coure les pizzes, paper de forn, ganivets per tallar les verdures...
En primer lloc, escalfem el forn a 250º durant 10 minuts. Seguit d’això estirem la massa, després repartim el tomàquet fregit per tota la superfície rectangular i ho introduïm al forn dos o tres minuts amb aquest a 180º. Retirem la massa amb tomàquet, vigilant de no cremar-nos i a continuació li afegim tots els ingredients prèviament tallats en petites porcions. Repartim el formatge per gratinar per damunt de totes les verdures i finalment posem a coure la pizza durant 10-12 minuts amb el forn a 180º.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada